Sunday, April 16, 2023

ÜKS VANA LUGU

 Rehepapp küttis öösel reht ja et aeg mõnusamalt mööduks, torkas tüki pekki orgi otsa ning asus seda tulel küpsetama. Väljas luurav näljane vanatühi haistis magusat lõhna ning otsustas rehepapile ja tema pekile külla minna. Kuna tal omal pekki polnud, torkas mingi konna orgi otsa, istus rehepapi kõrvale ja hakkas siis seda küpsetama. Ei saanud ometi keegi öelda, et külaline oleks tühja käega tulnud! Rehepapp oli salliva loomuga, tegi vanatühjale ruumi ja lisas koldesse puid. Kui aga vanatühi hakkas oma kõhetut konna maitse parandamiseks üha sagedamini vastu rehepapi prisket pekki tonksama, sai rehepapil hing täis. Ütles vanatühjale paar krõbedat sõna...

 

     Vanasti jätkus lugu nii:

 

Kuna vanatühi manitsemist miskiks ei pannud, virutas rehepapp lõpuks oma äranarritud pekitükiga ülbele kontvõõrale vastu vahtimist. Vanatühjal olid nüüd silmad tulist rasva täis ning ta jooksis valust ulgudes koju – põrgusse. Isegi konna ei võtnud kaasa.

 

     Tänapäeval võib lugu jätkuda aga mitut moodi:

 

- Kohale rutanud kubjas koostas vaenukõne seaduse alusel protokolli, mille põhjal määrati rehepapile vabadusekaotus vaenuliku sõnavara ning rahatrahv solvavate väljendite kasutamise eest. 

 

- Kohale rutanud mõisahärra, kelle käsul kubjas mõisatallis iga päev võrdsete õiguste kaitseks vitsa viibutas, laskis küpsetamisvõrdsuse seaduse alusel võrdsetest osapooltest – pekist ja konnast – pasteeti valmistada. Pasteet muidugi süüa ei kõlvanud, aga kuna seadusel polnud ka alternatiivi, pidid ametist vallandatud rehepapp ja võrdõiguslik vanatühi selle ikkagi alla kugistama.

 

- Kohale rutanud naisõiguslased nentisid, et tegemist on mõttetute keskealiste valgete meestega ning saatsid mõlemad põrgusse. 

 

- Kohale rutanud veganid mõistsid nii rehepapi kui ka vanatühja süüdi elusolendite mõrvamises, lukustasid kurjategijad rehehoonesse ning põletasid maja maha. 

 

- Kohale rutanud valitsus riigistas maksude katteks peki, konna, mõlemad orgid, rehepapi piibu ja 122% kuivatatavast viljast, kehtestas rehealuse maa maksu, tõstis küttepuude aktsiisi, kupja alampalka ning soola sisaldust vitsade leotamiseks kasutatavas vees. 

 

- Kohale rutanud ajakirjanikud käsitlesid sündmusi mitmekülgselt ja sõltumatult ning sotsiaalmeedias puhkes käre diskussioon „pekipugijate” ja „konnaõgijate” vahel. 

 

- Rehepapp ja vanatühi otsustasid, et ei lähe tülli, lähevad hoopis Soome sanitarideks. Rehepapp lahendab nüüd sealses vanadekodus kütteprobleeme ja vanatühi hoolitseb toitlustamise eest. Jõulude ajal käivad kodus – kes Eestis, kes põrgus – haukavad viina peale pekki ja tantsivad jenkat.

No comments: