Monday, April 3, 2023

SEATEMP

 Svinstvo linna strateegiliste varude laos läks halvaks pool siga. Kas oli keegi külmkapi ukse lahti unustanud, juhtme kogemata seinast välja tõmmanud või põlesid korgid läbi, kurat seda teab – siga igatahes oli roheline ja lõhnas ebaapetiitselt ning ei näinud enam üldse selline välja, et kõlbaks linnavalitsuse 0,5 aastase ametisoleku juubelilõunaks lauale panna.

Aga just nimelt selleks sündmuseks siga ju ostetud oli, linnapea astus iga tööpäeva lõpus humanitaarabina saadud külmkapi juurest läbi, lõikas viilukese ja kontrollis õhtul koduköögis naisega isiklikult, kas hüva kraam ikka endiselt kõlbulik on.

Laojuhatamise osakonna juhataja teatas, et tema juhtunu eest ei vastuta, kuid võib võtta vastutuse, kui moodustatakse laiapõhjaline komisjon külmkapi ukse sulgemise töögrupi peaspetsialistist, külmkapi sisselülitamise tsehhi peakoordinaatorist, elektrivarustuse ja kaitsekorkide peavalitsuse ülemkontrolörist, täidesaatva eelarvedivisjoni esimehest ja temast endast. Et kui selline komisjon moodustatakse, istungite pidamiseks raha eraldatakse ja komisjon talle kirjaliku soovituse esitab, siis tema võib vastutust nagu natuke võtta küll.

Kohale kutsutud kardavoi ütles, et tegemist on rahvusvaheliste imperialistide ja ebasõbralike kliimasoojendajate sabotaažiga, mille eest tema vastuta ei saa, aga et ta võib ka võtta natukene vastutust, kui talle palgalisa ja preemiat antakse. Ja et tema poleks uskunud, et siga nii vastutustundetult käitub ja luba küsimata halvaks läheb. Ja et remondimees Fedja, kes pruugitud väljamaa külmkappi hooldama pidi, oli niikuinii jälle lakku täis ja keeras mingi vidina kihva.

Fedja sai selle jutu peale õige pahaseks, sest ei olevat sea tehtud tembu ajal üldsegi mitte lakku täis olnud, vaid maganud hoopis peatäit välja ning lubas kardavoile laimamise eest keretäie anda ja tema koera jalaga lüüa. „Ausat tööinimest kiusate, seltsimehed ekspluataatorid!” kuulutas Fedja, laenas eelarvedivisjoni esimehelt kolm rubla ning läks kõrtsi solvangut maha pesema.

Fedja naise kommentaari me siinkohal ei avalda, sest see oleks heade ajakirjandustavade jäme rikkumine ning annaks halba eeskuju nooremale lugejale.

Ja siis, kui kõik juba kergendatult hingasid ning ootasid õiglast poliitilist lahendust – uue sea ostmist eelarvelistest vahenditest – sai linnapea hakkama uskumatu avaldusega, teatades, et keegi peab rikkiläinud sea ikkagi kinni maksma!

Vastutust ei soovinud enam keegi võtta, isegi natukene mitte, linnavalitsemise koalitsioon kaotas töö- ja kõnevõime ning laiapõhjaline komisjon lubas, et nemad sihukest tõbrast enam linnapeaks ei vali!

Õnneks tuli hetkeks kaotsi läinud poliitiline tarkus siiski koju tagasi – üksmeelselt tunnistati süüdlaseks siga, kes võttis laiapõhjalise komisjoni otsuse alusel oma tembu eest kogu vastutuse ning maeti seejärel suurema kärata naaberlinna piirile, Fedja poolt kaevatud auku. Kardavoi koer tuleb nüüd iga päev sealtpoolt koju, limpsab keelt ning näkitseb mullaseid käppi. Linnapea tutistas laojuhatamise osakonna juhataja kahupead, tõstis tema palka ja allkirjastas sea mahakandmise akti.

Juubelilõunaks osteti uus siga.

Täpsustame – osteti pool siga, aga seekord parem pool.

Osteti eelarvelistest vahenditest muidugi.

Mida te siis arvasite?

 

10. märts 2021

 

2021. aasta suvel riknes Terviseameti laos miljonite eurode väärtuses koroonavaktsiine. „Sõltumatu tervikpildi saamiseks on moodustatud riigisekretäri juhitud komisjon, kuhu on kaasatud riigikontrolli esindajad, ministeeriumide esindajad ja kaasatakse vajaduse korral ka eksperte väljast, et selgitada välja kõik need nüansid, mis sellise lubamatu olukorrani viisid, kas need oleks olnud ennetatavad, kelle tasandil ja kus on tehtud vigu ning mil viisil on võimalik tulevikus selliseid olukordi vältida.” teatas tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Pool aastat hiljem võis lehest lugeda, et selle „kahetsusväärse intsidendi” maksab 3,4 miljoni euroga kinni valitsus, st maksumaksja. Eesti rahvalt palka saavad ametnikud jäid ametitesse edasi, kedagi vastutusele ei võetud.

No comments: